Sunday, September 19, 2010

Perbandingan Harga Internet

Korang sumer tau kan yang pakej internet terlaju kt Malaysia dimonopoli oleh TM.... dengan Streamyx yang ada 4 MBps, HSBB 10 MBps.. tp korang pernah tak tergerak nak compare harga tuh ngan negara luar?

So hari ni aku nak kongsi sket pasal harga internet Malaysia ngan harga internet negara2 lain.


Ok.. kita mula dengan TM Telekom Malaysia Dulu.... Ni harga yang kita tau dan bayar skarang.


OK... RM140 / Bulan bagi pakej 4 MBps lengkap dengan wifi modem..

Kita tengok pakej HSBB @ High Speed Broadband (yang ni pakej baru dari TM) pulak..

Ni Untuk Pakej Residential / Consumer

     Pakej 20MBps


     Pakej 10MBps


     Pakej 5MBps


ok... skang kita dah tgk Malaysia punyer rate.. ni aku nak compare ngan 2 UK company...

ingat 1 GBP = RM 4.90

ok...

Syarikat 1




Broadband size L: Up to 10MbBroadband size XL: Up to 20MbBroadband size XXL: Up to 50Mb
£5 a month
for 3 months
then £12.50 a month*

+ Unlimited weekend UK landline calls and calls to Virgin mobiles1
£10 a month
for 3 months
then £20 a month*
Free installation
worth up to £40
+ Unlimited weekend UK landline calls and calls to Virgin mobiles1
£15 a month
for 3 months
then £28 a month*
Free installation and
activation worth £60
+ Unlimited weekend UK landline calls and calls to Virgin mobiles1
*Plus a Virgin phone line for £11.99 a month.
These offers require you to pay by Direct Debit and use eBilling.  Other options shown below.
Unlimited downloads2
Unlimited downloads2
Unlimited downloads2
Up to 10Mb speed
4 seconds to download a music track3
Up to 20Mb speed
2 seconds to download a music track3
Up to 50Mb speed
1 seconds to download a music track3
Free wireless 'N' router4
Free wireless 'N' router4
Free wireless 'N' router4
Unlimited weekend UK landline calls and Virgin mobiles1 with a Virgin phone line
Unlimited weekend UK landline calls and Virgin mobiles1 with a Virgin phone line
Unlimited weekend UK landline calls and Virgin mobiles1 with a Virgin phone line
5GB of online
storage5
Enough for:
2,000 photos
1,000 music tracks
8 videos
400 documents
10GB of online
storage5
Enough for:
4,000 photos
2,000 music tracks
12 videos
800 documents
Unlimited online
storage5
10 free photo prints per month
50 free photo prints per month
100 free photo prints per month
Automatic file backup5
Automatic file backup5
Automatic file backup5
Free Virgin Media Security: Total6
Anti-virus, firewall & pop-up blocker
Free Virgin Media Security: Total6
Anti-virus, firewall & pop-up blocker
Free Virgin Media Security: Total6
Anti-virus, firewall & pop-up blocker
Email
Your own email account
(with up to 10 addresses)
Email
Your own email account (with up to 10 addresses)
Email
Your own email account (with up to 10 addresses)

korang boleh check kt sini.... Virgin Media Internet Pricing

Syarikat 2 Telef√≥nica O2 UK Limited






Dah?... ok... sekali lagi aku ingatkan, 1 GBP = RM 4.90

korang darab sendiri ok?


ha.... kn3?... mahal giler pakej kita beb nak compare ngan UK dengan speed yang 10 x slow dari UK....


so.. sepatutmya HSBB tu dah murah da harga dia... pastu x der lagi download limit @ bandwith limit... dan macam tu baru sumer orang mampu pkai internet... ni memang bagi laptop free.. tp nak bayar bulan2 tu yang parah tu....


huhu.. ni jer aku nak coret hari ni... so same2 la kita fikirkan ek.... salam

No comments:

Post a Comment

Created by the hand of